Kara-Moon Forum
July 22, 2019, 07:21:35 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: You can go back to the main site here: Kara-Moon site
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Syncing Ardour with external hardware ?  (Read 3961 times)
kara
Kara-Moon, a site built by and for musicians
Global Moderator
Kara-Moon Master
*****
Posts: 4907


Music is my middle name


WWW
« on: April 01, 2008, 01:00:05 PM »

Did anybody allready tried this ?
I want to sync my YAMAHA RM1X groovebox to Ardour...

The Yamaha has MTC master and slave, so has Ardour  Cool
But for some reason I don't manage to let them talk together  Roll Eyes
It must be something related with Ardour because with Rosegarden it works perfectly. I can setup rosegarden as MTC slave and it follows nicely my yamaha.

Anybody has enough experience with ardour to do this ?

k
Logged

_____oOo______ http://www.myspace.com/kaazduo

www.kara-moon.com, a site built by and for musicians
Support us at : http://www.mymajorcompany.com/Artistes/kaaz/
Oren
Moderator
Kara-Moon Master
*****
Posts: 5444


...just looking for clues...


« Reply #1 on: April 01, 2008, 03:57:14 PM »

I haven't got nearly that far, Kara, but the direction I would go is to have both Rosegarden and Ardour running. Set the Ardour "positional sync source" to MTC or JACK (which ever syncs it best to Rosegarden), and turn off the Ardour "time master". Your Yamaha has already shown itself capable of triggering Rosegarden, and Rosegarden will in turn trigger Ardour.

If that set-up doesn't work, set Ardour "positional sync source" to JACK and make Ardour the "time master". This may link the transport controls of all three devices through JACK (just the way it does with Hydrogen).

 Rosegarden will record the MIDI events, and Ardour will record the audio output.

I couldn't test it here (no keyboard), but the theory works.... Grin
« Last Edit: April 01, 2008, 04:02:27 PM by Oren » Logged

folderol
Kara-Moon Master
****
Posts: 4790

Who? Me?


WWW
« Reply #2 on: April 01, 2008, 06:17:55 PM »


I couldn't test it here (no keyboard), but the theory works.... Grin

If I had a penny for every time ... Cheesy
Logged

If you have a poem, I have a tune, and we exchange these, we can both have a poem, a tune, and a song.
- Will
kara
Kara-Moon, a site built by and for musicians
Global Moderator
Kara-Moon Master
*****
Posts: 4907


Music is my middle name


WWW
« Reply #3 on: April 01, 2008, 06:51:07 PM »

That was some creative thinking Oren  Grin
I actually solved the problem, for future reference : Ardour wants echo back on his MTC  Roll Eyes

Just for fun, I tried your solution Oren and it actually works.
Nice setup, you record midi out from the groovebox in Rosegarden and audio out in Ardour, just like you said  Grin

k


I haven't got nearly that far, Kara, but the direction I would go is to have both Rosegarden and Ardour running. Set the Ardour "positional sync source" to MTC or JACK (which ever syncs it best to Rosegarden), and turn off the Ardour "time master". Your Yamaha has already shown itself capable of triggering Rosegarden, and Rosegarden will in turn trigger Ardour.

If that set-up doesn't work, set Ardour "positional sync source" to JACK and make Ardour the "time master". This may link the transport controls of all three devices through JACK (just the way it does with Hydrogen).

 Rosegarden will record the MIDI events, and Ardour will record the audio output.

I couldn't test it here (no keyboard), but the theory works.... Grin
Logged

_____oOo______ http://www.myspace.com/kaazduo

www.kara-moon.com, a site built by and for musicians
Support us at : http://www.mymajorcompany.com/Artistes/kaaz/
folderol
Kara-Moon Master
****
Posts: 4790

Who? Me?


WWW
« Reply #4 on: April 01, 2008, 07:19:03 PM »

Very neat!
Logged

If you have a poem, I have a tune, and we exchange these, we can both have a poem, a tune, and a song.
- Will
Oren
Moderator
Kara-Moon Master
*****
Posts: 5444


...just looking for clues...


« Reply #5 on: April 01, 2008, 07:57:07 PM »

That was some creative thinking Oren  Grin
Just for fun, I tried your solution Oren and it actually works.
Nice setup, you record midi out from the groovebox in Rosegarden and audio out in Ardour, just like you said  Grin

What the.....? wOO
Logged

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.044 seconds with 21 queries.